Reis door Nieuw-Zeeland

Het idee van een saladebar ontstond tijdens onze ontdekkingsreis door Nieuw-Zeeland, één van de puurste plekken op aarde. Dat moest en zouden we zelf ervaren. Wekenlang reisden we door het land, van Noord naar Zuid en terug. Saladebars zag je zowat op elke hoek. Omdat we zoveel mogelijk van het land wilden zien en ervaren, hadden we vaak behoefte aan een makkelijke, gezonde maaltijd. Een salade was de ultieme uitkomst.

Natuur

Aan de andere kant van de wereld, omringd door zee en oceaan, ligt Nieuw-Zeeland, ‘de puurste plek op aarde’. Het land wordt wereldwijd geroemd door de extreem mooie, diverse en unieke natuur. Of je er nu komt voor de ontspanning of voor de adrenaline; je kunt er letterlijk alle kanten op. Je hebt er bergen en rivieren, regenwoud en meren, gletsjers en fjorden, vulkanen en stranden…bedenk het en het is er. Het land is miljoenen jaren geleden losgekomen van de rest van de wereld. Daardoor heeft de natuur letterlijk haar gang kunnen gaan en vind je er landschappen en planten die je nergens anders zult tegenkomen. In hun puurste vorm.

Cultuur

De eerste mens zette pas zo’n 1.000 jaar geleden zijn voet aan wal. Daarmee is Nieuw-Zeeland het laatste grote stuk land op aarde waar mensen zich hebben gevestigd. De eerste bewoners waren ‘Maori‘, afkomstig uit ‘Polynesië’. Tegenwoordig is het een grote mengelmoes van mensen uit Oceanië, Europa en Azië. Dit zie je ook in de keuken terug, die bekend staat als ‘Pacific Rim‘. Daarin vind je invloeden uit verschillende werelddelen. Toch is er iets wat Nieuw-Zeelanders bindt: de manier waarop zij eten beleven. Dat is namelijk zo relaxed en puur mogelijk. Daarbij hebben ze het geluk te beschikken over verse producten, afkomstig van het land, de zee of verbouwd in de eigen moestuin.

Trend

Hoewel de ‘laidback’ manier van genieten hetzelfde blijft, is er een trend gaande. Veel Nieuw-Zeelanders zijn namelijk steeds gezonder gaan eten. Er is een groeiende vraag naar organiclocal produced/ locally grown en homemade food. Gezonde ‘joints’ schieten als paddenstoelen uit de grond en bijna elk winkelcentrum heeft een juice bar. Mensen doen steeds vaker hun boodschappen bij lokale boerenmarkten en kiezen voor seizoensproducten. Laat je inspireren door hierover verder te lezen op de site van Nieuw-Zeeland.

Happiness

In ons manifest las je misschien al dat het onze missie is om mensen gelukkig te maken. Als je zoiets oppert, moet je dat natuurlijk waarmaken. Ook hier is de link met Nieuw-Zeeland duidelijk aanwezig:

  1. NZ staat in de top 10 van gelukkigste landen ter wereld.
  2. NZ staat op nummer 3 in de beste landen om te wonen.
  3. NZ is nummer 1 op het gebied van sociale vooruitgang.

Geen toeval dat het land als eerste het stemrecht voor vrouwen introduceerde. En dat waar je ook bent, je omringd wordt door de natuur. En dat samen genieten van gezond eten steeds vaker voorkomt. Daarom halen we graag een stukje Nieuw-Zeeland naar Nederland.

Onze missie ontdekken